HTML

Egy hitetlen napjainak hordaleka

Ez a Blog a Hirszerszőn található népszerü blogom egy reszenek tükre. Mivel energiamat annak gondozása leköti, ide csak esetlegesen irok. Ha felkeltettem valaki figyelmét és és kiváncsi irományimra, kérem, hogy oda forduljon: http://hitetlentamaska.blog.hirszerzo.hu

Friss topikok

Linkblog

Egyházi vezetők ügynök múltja

2008.05.06. 18:13 HitetlenTamaska

2007 Feb 9.

Tulajdonkeppen megintcsak csovalom a fejem.

1. Ugy altalaban magatol ertetodo, hogy "mindenki szem volt a lancban*", tehat senkit sem lephet meg, hogy az egyhazi vezetok is, hiszen az egykori allamhatalom, azert annal komolyabb volt mintsem, hogy ne akarta volna kontrollalni pontosan azt az egyetlen megmaradt szervezetet, amelyik sajat ideologiajanak es hatalmi bazisanak oppoziciojakent volt tekintheto.

2. Azon tul, hogy szanakozom a naivokon - konnyu nekem, en nem vagyok hivo (semmilyen ertelemben) - hogy bizonyos nevek hallatan a szivukhoz kapnak, "Hat O is, pedig rola nem gondoltam volna, szentkent tiszteltem", nemileg megertem azok bosszuszomjat, akik az erintett szemelyek utolagos kompenzalo magatartasat latva, ami adott esetben - mondjuk peldaul egy Gyulay Endre - meglehetosen taszito lehet, lehetoseg szerint utaznak a szelsosgesnek velt magatartas okainak kejjes boncolgatasara, ugyanakkor ezen olcso kejjre vagyokat egyben ovnam is:

3. Az intranzingencia mindig felesleges veszely forrasa. Es pontosan ennek a belatast es bocsanatot nem ismero szemleletnek egyik lehetseges kovetkezmenye, ha peldaul az egyhazakban a kovetkezo, "nem bunben szulett" nemzedekben kialakul egy olyan fajta magatartas, hogy magukat az elodok generaciojatol nyilvanvaloan es nyilvanosan elkulonitendo (es egyben a bunbano prozelitaktol sodortatvan), olyan politikai szerepvallalasokba es taborokba terelodnek, ami peldaul lehetetlenne teszi, hogy az adott egyhaz ideologiai alapvetesei miatt egyebkent lehetseges mas valasz(tas)  szoba johessen szamukra.

Pontosan az ilyen okok miatt van az, hogy peldaul a magyar reformatus egyhaz tagjaiban a fasiszta nacionalista penetracio igen eros, hogy baloldali vagy liberalis papot ma Magyarorszagon alig lehet talalni (aldassek Varszegi Asztrik), es azok is mind el vannak mondva a szocialistak es a szabaddemokratak ugynokenek es szekertolojanak.

Szoval az Allami Egyhazugyi Hivatal -feltehetoen sajat szandekaval ellenteben - hosszu tavra megetermetette a jobboldal es bigott konzervatizmus utanpotlasat, itt Magyarorszagon, es - testver inetzmenyei reven - Kelet-Europa mas meg nyomorultabb resziben, ahogy az peldaul a magaval bekeben elni nem tudo Lengyelorszagban latszik.

Ennek a mechanizmusnak az egyik legriasztobb hazai peldaja Buranyi, es annak Bokor baziskozossege esete, amely egy fajta liberalis kihivaskent olyan szallka volt a konzervativ szemekben, hogy azzal a ket egyhaz ( az allampart, meg  a katolikus masik) egyuttes erovel es kozos vad indulattal fordult szembe, egymas konzervatizmusaban a strategiai szovetseg lehetoseget felismerve, melynek atka mindmaig hat.

 ----------------------------*

Pick Robert tabornok  megvilagito ereju megfogalmazasaval, amit kedvtelve idezek tole.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://htitetlentamaska.blog.hu/api/trackback/id/tr22457070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása